Na škole sa opäť hovorilo o jedle
Naša škola po roku opätovne zapojila do celoslovenskej zdravovednej súťaže „Hovorme o jedle“. Súťaž sa uskutočnila v dňoch 13. – 17. októbra 2014 pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva školstva. Jej cieľom je vzdelávať sa o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia. Úlohou školy bolo pripraviť nejakú podnetnú a vzdelávaciu školskú aktivitu k niektorej z desiatich vyhlásených tém. Naša škola sa rozhodla zapojiť do súťaže v dvoch veľmi aktuálnych témach, o ktorých sa domnievame, že by sme im všetci mali venovať zvýšenú pozornosť: Plytvanie potravinami a Pôvod potravín - prečo konzumovať slovenské potraviny. Pre deti sme zorganizovali zaujímavé súťažné disciplíny. Ich zámerom bolo, aby sa deti o spomínaných témach učili aktívne, tvorivo a samostatne - vlastným zberom informácií, ich vyhodnocovaním a prezentáciou ostatným spolužiakom. Do súťaže sa zapojili takmer všetky triedne kolektívy I. i II. stupňa. Tí menší pripravili nádhernú potravinovú mapu Slovenska. Je zostavená z obalov, etikiet a fotografií výhradne slovenských a lokálne dostupných potravín, ktoré sú rozdelené do jednotlivých krajov, podľa toho z ktorého daná potravina pochádza. Úlohou tried II. stupňa bolo v rámci témy "Plytvanie potravinami" vytvoriť nástenku s použitím dokumentujúceho fotografického materiálu ako a kde sa plytvá potravinami. Ich súčasťou boli tiež návrhy ako možno danú problematiku lokálne riešiť a tak prispieť k zlepšeniu globálnej situácie. Inšpiratívne výsledky svojej práce prezentovali triedy pred odbornou porotou a za spoločnej účasti jednotlivých kolektívov. V druhej "slovenskej" téme – "Pôvod potravín - prečo konzumovať slovenské potraviny" - sa museli žiaci popasovať s dvomi nasledujúcimi úlohami. Prvou úlohou bolo pripraviť informačný/reklamný leták pre žiakov partnerskej školy zo zahraničia. V letáku bolo potrebné spropagovať slovenské potraviny a odporučiť v ňom zdravé a výživné slovenské výrobky. Druhou úlohou bolo pripraviť pre zahraničných hostí konkrétne raňajkové a večerové slovenské menu - ktoré bolo navyše potrebné aj naservírovať na taniere! Na zakúpenie potravín bola každej triede pridelená finančná hotovosť 11,50€ do ktorej sa museli pri nakupovaní nevyhnutne vtesnať. Letáky spolu s taniermi určenými na konzumáciu pre našich hostí potom každá trieda vystavila v svojich reklamných stánkoch (tzv. "SlovakBestFoodoch") pripravených na chodbe priamo pred svojimi triedami a prezentovala ich odbornej porote. O tom, že bolo načo pozerať a čo chutnať svedčí aj skutočnosť, že porota sa rozhodla oceniť každú triedu prvou cenou za originálne a svojsky nápadité stvárnenie úlohy. A čo originálne a ocenenia hodné sme si u jednotlivých tried všimli?
· najlepšie pochopené a zrealizované súťažné úlohy a najväčšie nasadenie s úsmevom až do konca – trieda 5.A
· najoriginálnejšie slovenské menu a jeho skvelú prezentáciu so servírovaním bez zbytočného plytvania potravinami – trieda 7.A
· najzdravšie menu a originálnu prezentáciu témy Plytvania potravín – trieda 6.A
· najlepšie spracovaná nástenka na tému Plytvanie potravinami a najkrajšie servírovanie – trieda 8.B
· najlepšie spropagované výrobky zo Záhoria a ich ochutnávku – trieda 6.B
· najoriginálnejší názov večerového menu – cestoviny ala Valkovič – so servírovaním v tradičných slovenských krčahoch a tanieroch z Oravy – trieda 8.A
· najekonomickejší nákup s využitím produktov od regionálnych malovýrobcov – trieda 9.A
· najoriginálnejšie servírovanie jedla a návrhy ako riešiť problematiku plytvania potravinami – trieda 9. B
· najvýstižnejšie popísanie problematiky Plytvania s potravinami a za domáce pupáky – trieda 7.B
Všetky triedy tak zaslúžene obdržali víťaznú sladkú dobrotu. Žiaci 4., 5. a 6. ročníka sa okrem toho zúčastnili aj interesantnej odbornej exkurzie v Plaveckom Podhradí a v Sološnici. Mali možnosť na vlastné oči vidieť priamo v praxi starostlivosť a obetavosť našich slovenských poľnohospodárov. Ďakujeme všetkým deťom a učiteľom školy, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tejto nádhernej akcie. Veríme, že týmto príspevkom si o čosi viac uvedomíme potrebu nielen zdravého a výživného, ale aj hospodárneho zaobchádzania s potravinami - a najlepšie tými slovenskými! :-) dm
|
|
|